کشت و صنعت و گردشگری فجر صفا لرستان
واحد دامپــــــــــروری
زنجیره پرورش و اصلاح نژاد گوسفند
یکی از عرصههای فعالیت کشت و صنعت فجر صفا لرستان، تحقیق، توسعه و تولید در زمینههای متنوع دامپروری است. امروز با تلاش متخصصان و مشاوران، پروژه اصلاح نژاد دام سبک (ترکیب نژاد رومانوف و نژاد محلی) با موفقیت انجام شده و به همین واسطه دامداری منطقه و کشور در آستانه تحولی بزرگ قرار گرفته است.
ابعاد پروژههای بخش دامپروری
- اصلاح نژاد دام سبک با ظرفیت 30،000 رأس مولد
- واحد سیلوهای نگهداری غلات به ظرفیت 44،000 تن
- واحد بستهبندی گوشت قرمز با ظرفیت 12،000 تن در سال
- کارخانه خوراک دام با ظرفیت تولید 30،000 تن کنسانتره در سال
- واحد پرواربندی دام سبک به ظرفیت 30،000 رأس در دوره (90،000 رأس در سال)
- واحد کشتارگاه مکانیزه دام با ظرفیت 1،000 رأس دام سبک و 100 رأس دام سنگین در شیفت


خصوصیات نژاد ترکیبی
گله اصلاح نژادی از نظر تعداد دام موجود (5000 راس مادینه در حال حاضر)، تعداد نسلهای جلو رفته، جایگاهها و تجهیزات، سامانه پرورشی و رکوردگیری و ثبت اطلاعات، امکانات قرنطینهای و موازین بهداشتی، سامانه علمی و فنی پشتیبانی و مورد استفاده به عنوان اولین گله از نوع خود در سطح کشور مطرح میباشد.
- تولید شیر کافی برای تغذیه برهها
- خصوصیات مادری و مهر مادری بالا
- ناچیز بودن درصد قصری در میشها
- پشم ظریفتر در مقایسه با نژادهای بومی
- توان تولید اسپرم و جفتگیری بالای قوچها
- تولید مثل غیر فصلی و توان آبستنی بیش از یک بار در سال
- بالاتر بودن درصد گوشت لخم لاشه نسبت به لاشه نژادهای بومی
- کاهش سن بلوغ و توان آبستن شدن برههای ماده در حدود 8 ماهگی
- تعداد زایش بالا در طول عمر(تولید 10-12 بره در مقایسه با 5-6 بره نژاد بومی)
- چند قلوزا (میانگین دو بره در هر زایش و حداقل از شیرگیری 2.5 بره در سال)
- میشها با میانگین وزن بلوغ حدود 60 کیلوگرم و قوچها با میانگین وزن حدود 80 کیلوگرم
- نداشتن دنبه و پایین بودن چربی لاشه (کاهش حدود 50 درصدی چربی لاشه در مقایسه با نژادهای بومی)
- بهبود ضریب تبدیل غذایی با توجه به کاهش معنیدار چربی لاشه و ضریب تبدیل غذایی گوشت در مقایسه با چربی
گلههای اصلاح نژاد
شرکت فجر صفا در راستای تحقق اهداف طرح ملّی پرورش و اصلاح نژاد گوسفند، نیاز مبرم کشور به دامهای مولد پر بازده و همچنین برنامه از پیش تعیین شده، اقدام به اجرای طرح اصلاح نژاد گوسفند نموده است. امروز واحد تحقیق و توسعه فجر صفا توانسته است با استفاده از تکنیکهای روز دنیا و با بهرهگیری از مشاوره متخصصان داخلی و مشاوران خارجی، با ترکیب نژاد رومانوف و نژادبومی(لری)، یک نژاد ترکیبی و تثبیتی پربازده را با اندازه گله نهایی ۱۰،000 راس دام مولد.


گله گـوشـتی
این گله با استفاده از میشهای مازاد گلههای اصلاح نژادی، با ظرفیت 20،000 رأس مولد ایجاد خواهد گردید. هدف اصلاح نژادی این گله، تولید برههای گوشتی دارای رشد سریع (350-400 گرم در روز در دوره پروار) با کیفیت لاشه مناسب با گوشت سالم و خوشمزه متناسب با ذائقه مصرف کنندگان با استفاده از توانمندیهای ژنتیکی نژاد جدید و نژاد قوچهای مورد استفاده طبق بــرنامههای اصلاح نژادی تعیین شده میباشد.
از طرفی شرایط نگهداری گوسفندان از نظر تغذیه سالم و سایر نکات بهداشتی و به حداقل رساندن استرس حیوانات باعث شده است گوشت تولید شده در مجتمع فجر صفا، گوشتی بسیار سالم و مطبوع باشد.
اصلاح نــژاد زنـبـور عسل
امروزه زنبورداری و صنایع وابسته به آن، یکی از جذابترین و تخصصیترین حوزههای کشاورزی به شمار میروند. در کشت و صنعت فجر صفا، تلاقی شیوههای نوین زنبورداری علمی با طبیعت بکر و مستعد لرستان، منجر به پرورش نسلی از زنبورهای عسل شده است که هم تولید بیشتری دارند و هم کیفیت عسل آنها به دلیل عطر و طعم رویایی، در زمره با کیفیتترین عسلهای ایران قرار میگیرد. کلنی زنبورهای فجر صفا در طول سال به مناطق خوشآب و هوای منطقه زاگرس کوچ داده میشوند تا عسل چهلگیاه کوهستان، به عنوان یکی از باکیفیتترین عسلهای تولید شده در ایران و با ساکارز حدود 1.5 درصد، به دست مصرفکنندگان این محصول پرطرفدار برسد.
اینک فجر صفا یکی از تخصصیترین مراجع پرورش زنبور عسل در ایران است که ضمن تولید سالانه عسل و سایر فرآوردههای مرتبط، میتواند دانش و تجربه خود در این عرصه را در اختیار دیگر تولیدکنندگان قرار دهد.


پروژههای بخش زنبورداری
یکی دیگر از حوزههای فعالیت شرکت کشت و صنعت و گردشگری فجر صفا، زنبورداری با رویکرد علمی و پژوهشی است. این فرایند باعث شده است که امروز عسل و سایر تولیدات مربوط به زنبور عسل در مجتمع فجر صفا با بالاترین کیفیت روانه بازار شود.
اهداف:
- ایجاد 1000 کلنی با ظرفیت تولید 10 تن عسل طبیعی گون در سال
- تولید یک تن گرده گل در سال
- تولید 100 کیلوگرم ژل رویال در سال
- تولید یک تن موم زنبور عسل در سال
- تولید یک کیلوگرم زهر زنبور عسل در سال
- استفاده از روشها و فرایندهای علمی روز دنیا